Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Търпение! Да научим децата да чакат

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Търпение! Всеки може да разкаже за поне една ситуация, в която са замесени настояващо до посиняване дете и родител, който е готов да застане на челна стойка, за да удовлетвори искането тук и сега. Обхватът на детските желания е неограничен - от бонбони в магазина до балетна пачка в неделя следобед.

 

Обхватът на родителските реакции обаче е полярен - или родителят реагира мигновено и с цената на всичко, за да няма рев и всички вкъщи да са щастливи, или не го прави и си причинява дискомфорта да изтърпи мрънкането, тръшкането, сълзите, обяснява многословно, че не може да отговори на желанието в тази секунда и в крайна сметка принуждава детето да чака. И евентуално удовлетворява желанието по-късно. Учи го на търпение.

 

Свикнали сме да казваме, че търпението е качество, но то всъщност е умение. При това умение, което се възпитава с цената на продължителни усилия и здрави нерви, но се отплаща цял живот, защото умението да чакаме е сред ключовите фактори за успеха - и личностен, и професионален. Психолозите казват, че умението ни да отложим удовлетворяването на някакви нужди или желания, е доказателство за способността ни да работим под стрес.

 

Но да се върнем на децата. Свидетели сме как децата все по-често не са в състояние да се овладеят в елементарни стресови ситуации, включително на първично ниво като глад и жажда или когато чуят отговор “Не”. Това поставя под въпрос не само успеха им, но и нормалния им, всекидневен живот в бъдеще.

 

Но как да научим децата на търпение, да могат да чакат?

 

Всъщност, за да научим децата си на търпение, трябва първо да научим себе си на търпение, защото възпитанието е безкраен и откровено изтощителен процес. Резултатът пък е с отложен старт. Отговорът “Не” на практика изисква много по-голямо усилие от нас, отколкото от тях. Освен това не е единственият правилен начин да възпитаме търпение в детето си. Ние ще ви помогнем с няколко практични препоръки, които доказано ще ви свършат работа.

 

  • Дайте на детето възможност да практикува умението да чака. Когато поиска нещо или ви каже, че му е скучно, не скачайте да удовлетворите желанието веднага или да запълните времето му с някаква активност. Дайте му възможност да намери начин да се разсее, да се огледа около себе си и да “изобрети” свое забавление с наличното, без допълнително внесени стимули.
  • Работете върху продължителността на чакането. Започнете с кратки интервали и след като детето спре да нервничи и се научи да чака, постепенно ги увеличавайте. 
  • Обяснете на детето какъв е смисълът и защо е важно да може да чака. За детето е важно не само да развие това умение, но и да разбере причините зад него. 
  • Научете детето да играе офлайн - да реди пъзели, да рисува или оцветява, да разглежда книжки. Детето трябва да може да си намира занимание и да се забавлява, без да използва електронни устройства.
  • Ограничете технологиите. Те саботират опитите ви да научите детето на търпение, защото предлагат мигновено решение за скуката. Всичко е на един клик разстояние. Това, разбира се, не означава да ги извадите напълно от живота на детето си, защото подобно действие също ще бъде пагубно за развитието му. Отлагайте целенасочено предоставянето на таблета или смартфона - с 10 минути, докато детето си сгъне дрехите или си подреди стаята, докато не ви разкаже как е минал денят му и т.н.   
  • Научете детето да не прекъсва по време на разговор. Умението да изчакваме реда си, за да кажем това, което имаме, е съществен аспект от изкуството на чакането. Можете да ползвате съвсем прост похват - научете детето си да поставя ръка върху вашата, за да ви даде сигнал, че има да каже нещо. След като приключите, му дайте думата и му отделете цялото си внимание, за да го изслушате. 
  • Научете детето да пести. Като родители, винаги бихме могли ние да се лишим от нещо, да вземем пари назаем и т.н., за да удовлетворим детското желание. Това обаче изпраща погрешен сигнал към детето, че можеш да притежаваш нещо, без да разполагаш с необходимите средства за него. Като го научим да спестява за желанията си, не само възпитаваме търпение и умение да чака, но му преподаваме и важен урок по отношение на парите и харченето.  
  • Бъдете пример за търпение. Ако детето вижда, че вие търпеливо изчаквате или съзнателно отлагате удовлетворяването на някакви свои желания - независимо дали са свързани с притежание на вещи, или пък с преживявания - това ще му помогне да усвои по-лесно умението да чака и да го приложи в собствения си живот не само сега, но и в бъдеще.

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти