Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Какво да правим с омалелите дрешки на децата

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Казусът какво да правим с омалелите детски дрешки се появява в живота на всеки родител рязко, още на третия месец от раждането на бебето. Темпото на израстване има умопомрачаващ ефект върху пространството за съхранение вкъщи. До първата годинка дрешките омаляват средно на три месеца. В допълнение, от бебешката възраст се трупат и пелени, завивки, спално бельо, играчки. Докато детето не стане на поне 4 години, когато евентуално може да се говори за по-пълноценно износване на дрехите в рамките на повече от един сезон, гардеробът се подменя изцяло поне два пъти в годината, а количествата обличани едва няколко пъти дрехи се трупат неусетно. С това идва и усещането за ограничено жизнено пространство, което е заето с непотребни вещи.

 

Изхвърлянето на дрехи, които почти не са носени, е най-малкото неразумно от финансова гледна точка. Да не говорим, че е и неетично, особено когато има не една или две възможности те да продължат да се ползват и да завършат докрай своя жизнен цикъл.

 

Първият съвет, който ще получите срещу въпроса какво да правите с омалелите дрешки, е да пазите всичко за следващото дете. До него обаче вероятно сте стигнали и сами и вече сте опаковали старателно целия текстил и сте го прибрали в мазето, в гаража, в дома на родителите си и т.н. докато отново влезе в употреба.

 

Ако обаче това са дрешките на “следващото” дете и друго след него не планирате, този вариант отпада и казусът си остава на дневен ред. В случай че имате бременна или наскоро родила сестра, близка роднина или приятелка, е лесно - с най-топли чувства прехвърляте всичко на нея и запазвате само онова, което има наистина сантиментална стойност за вас и с което не можете да се разделите - одеялце, пелена, някоя и друга разтапяща сърцето дрешка.

 

Когато обаче и никой покрай вас не е на бебешка вълна, се появяваме ние, за да ви предложим няколко варианта.

 

 • Продайте ги през някоя от онлайн платформите за дрехи втора употреба като Remix и “Скрито в скрина”, през сайтовете за търговия с употребявани вещи или в някоя от многобройните групи във Facebook.
 • Подарете ги или ги разменете чрез някоя от тематичните групи на майки във Facebook. 
 • Рециклирайте омалелите дрешки! Може да се възползвате от програмите на магазини като H&M, които приемат стари дрехи, за да ги рециклират, и в замяна ви дават ваучер за отстъпка при покупка.
 • Контейнерите на Българския червен кръст - опаковайте изпраните дрехи и ги пуснете в тях. За останалото ще се погрижат от организацията. 
 • Българското представителство на Върховния комисариат на ООН за бежанците - на сайта им има информация за приемателните центрове и центровете за настаняване. Можете да се свържете с тях и да уговорите дарение на омалели детски дрешки, обувки и играчки.
 • Ако имате някакви съмнения, че дрехите може би няма да достигнат до дете в нужда, може да се свържете директно с дом за настаняване от семеен тип, който е близо до вашето населено място, и да ги попитате дали имат нужда от детски дрешки. Из цялата страна съществуват и фондации, които функционират като разпределителни центрове за различни видове дарения. Те приемат всичко, което бихте могли да им предоставите или ви насочват към какво имат нужда, а след това го сортират и транспортират до съответните места.
 • В случай че и този вариант не ви удовлетворява, може да се отзовете на някой от непрекъснато появяващите се в публичното пространство призиви за семейства в нужда.   
 • Ако все пак стигнете до момента, в който просто ще изхвърлите дрехите, поне ги опаковайте и ги оставете до контейнера, а не в него. Достатъчно унизителен е фактът, че някой взима дрехи от боклука, не го правете още по-зле, като го карате да рови в него.

 

Независимо на коя от тези възможности ще се спрете, се уверете, че опаковате и давате за последващо носене само дрешки, които са чисти и здрави. Благотворителността не е просто красиво име за друг вид кош за боклук. Подарявайте и дарявайте само онова, което е годно за носене и употреба. Всичко останало изхвърлете. Ако ви е трудно да отсеете, просто се замислете дали бихте облекли на своето бебе или малко дете блузка с оранжеви петна или друг цвят петна, прокъсано горнище и т.н. 

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Славина
  Съветите са супер! Веднага щом пролетта настъпи, ще ги изпълня!!!
  Отговори ›
«1»

Нови продукти