Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Да се забавляваме с децата въпреки лошото време

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Когато времето навън е слънчево и не духа вятър, всички знаем как да уплътним времето на децата. Игрите на открито, чистият въздух и слънчевите лъчи са най-доброто, което можем да им осигурим. Но, за добро или лошо, обитаваме географски пояс, в който времето не винаги е благосклонно. Дъждът, вятърът и мъглата са кошмарът на всеки родител, защото това означава затворено между четирите стени дете и огромен ангажимент от страна на време и внимание.

 

Анимационните филмчета, забавните клипове и видео игрите са възможно, но ограничено по обхват решение. Ако те са традиционният родителски инструмент за постигане на мир и спокойствие вкъщи, се отразяват изключително негативно в дългосрочен план както върху поведението на децата, така и върху умението им да се концентрират, да учат и да работят последователно, за да постигнат резултати в училищна възраст.

 

Затова ви предлагаме няколко идеи за офлайн занимания, с които да се забавлявате заедно въпреки лошото време.

 

Извадете брашното, яйцата, захарта и млякото и включете фурната

Дъждовните дни са идеалното време да си направите курабийки, кексчета, домашни бонбони или нещо друго вкусно и сладко. Работата с всички тези продукти, пипането на тестото и украсяването на готовите изделия след това носят огромно удоволствие на децата, а освен това развиват търпението и въображението им. Запомнете обаче, че не трябва да поправяте всичко, които детето прави. Може курабийките да са с формата на камъчета, но това ще са най-вкусните камъчета. Поощрението прави чудеса със самочувствието и самооценката на децата. Върхът, разбира се, е да си направите домашна пица. Повярвайте, винаги е по-лесно да почистите след такова занимание, отколкото да се опитвате да укротите полудяло от скука дете.

 

Направете си къмпинг на закрито

Не е нужно да вадите палатката от мазето. Достатъчно е да бъдете “добра мама” и да предоставите за ползване стойка за сушене на пране, леко одеяло и евентуално парео, за което няма да страдате, ако пострада в детските игри. О, разбира се, ще трябват и щипките за простиране и в никакъв случай да не надничате, за да видите какво се случва в тайната палатка. Едно е сигурно - децата се захласват в сладки игри, които сами си измислят в своето импровизирано съоръжение.      

 

Правете заедно научни експерименти

За тази цел в детските магазини се продават специални комплекти, но може и да импровизирате. Покажете на детето как да оцвети бяла хризантема, като капнете няколко капки боя във водата във вазата и оставите естествените процеси да си свършат работата. Запалете свещ, след това излейте разтопения парафин върху гладка повърхност и оставяйте в него отпечатъци от пръсти или го оформяйте в причудливи форми. Може да го излеете и в чаша с вода. Науката може да е забавна, а за децата е истинско вълшебство. 

 

Подгответе дрехи на малчугана за цялата следваща седмица, но преди това изпробвайте заедно различни комбинации

Това е реалистична задача, ако имате момиченце. Малките госпожици обичат дрехите и обичат да се преобличат. С това може да запълните цял един следобед. После обаче помолете дамата да ви помогне със сгъването и прибирането на дрехите, които не са влезли в комплектите за следващите дни, по местата им.    

Позволете игри с вода в банята

Децата обичат да си играят с вода и понякога две легена, празно шише от шампоан и позволението да мокрят играчките си са напълно достатъчни, за да не чуете детски глас поне два часа. За да излезе хлапето относително сухо от банята, просто му обуйте гумени ботушки и го накарайте да облече дъждобран.        

 

Редете пъзели заедно

Тук обаче е важно това занимание да е приятно и за вас. Ако обичате да редите пъзели, извадете един с 1000 части например, направете си нещо любимо за пиене и се усамотете с детето. Ще се забавлявате, ще разговаряте, ще учите и ще си споделяте неочаквани истории.

 

Танцувайте и пейте заедно        

Музиката е един от най-приятните начини да се освободите от напрежението. Това важи с пълна сила и за децата. Те трупат емоции, които невинаги успяват да преработят, така че просто изберете подходящ плейлист, грабнете по една дървена лъжица, дезодорант или каквото имате подръка и се оставете на ритъма.  

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти