Количка

0 артикула

Вижте всички статии

В гардероба на щастливото дете

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Как изглежда щастливото дете? Усмихнато, чуруликащо, с розови бузки, облечено в красива дрешка, с грижливо подредена косичка, с балонче в ръка… Тук списъкът с определения може да расте неограничено дълго и всеки ще има какво да добави в него. Ние от Pink and Blue вероятно ще ви изненадаме с нашата версия, защото за нас щастието на детето не е състояние, а действие, игра, забавление.

 

Може би е редно да помолим родителите, които тичат след децата с мокрите кърпички, да затворят и да не четат по-нататък, защото следващите редове няма да им се сторят естетически издържани.

 

Надникнахме в гардероба на щастливото дете и там, освен всичко друго, намерихме и три много важни артикула, които правят детската усмивка неустоимо широка.  

 

Гумени ботуши

При това закупени със съвсем конкретна цел - да се скача в локвите с тях. Даже и в дълбоките.

 

Обувките, които купуваме на децата си, не са подходящи за такова екстремно мокрене и спор то пози въпрос изобщо не може да съществува. Скачането в локвите обаче е удоволствие за всяко дете и има начин да му го осигурим на съвсем приемлива цена.

Едни от най-приятните и изпълнени с нови открития разходки са именно след дъжд, когато локвите са като огледала, червеите и охлювите са плъзнали навсякъде, а дърветата са натежали от вода и с тях стават забавни мокри шеги. Това са моментите, в които можем да разкажем и покажем на детето нещо повече за природата, както и да му дадем възможност само да прави своите важни заключения как функционира тя на база собствения си опит и преживявания. И нещо още важно - да го прави без страх, че ще се изцапа, че ще похаби дрешките или обувките си и т.н. ситуации, които прекрасно можем да неутрализираме с малко повече идейност и съобразяване от наша страна. Нещо повече, по този начин го учим да бъде съобразително. Когато е с гумените ботуши, знае, че мокро-калните забавления са позволени и неограничени. Когато обаче е с други, неподходящи обувки, знае, че това е недопустимо и непозволено. 

 

Един съвет от нас. Когато купувате гумени ботуши, взимайте такива, които имат подплата. Ако може да се изважда и да се поставя като чорапче, е най-практично, защото така можете да ползвате ботушките на практика целогодишно докато детето не ги израсте. За предпочитане е да взимате от тези, които могат да се пристягат в горната част, така че водата да не проникне в тях. 

 

Непромокаемо долнище (или цял гащеризон)

Предлагат се както тънки, подходящи за забавления в локвите, така и плътни - за игри в снега. Пазят от водата, пазят от вятъра, пазят от студа, не задържат петна. Всичко това означава волни игри и спокойни родители, които не налагат ограничения върху забавлението, защото детето ще се намокри или изцапа. След като забавлението приключи, просто събличате и пускате в пералнята, а детето заспива, изморено от приключенията и доволно, че е имало възможност да прави неща, които “другите майки” не позволяват.  

 

Децата имат много точна преценка за това, което се случва вкъщи, което техните родители смятат за допустимо и каква територия без драстични ограничения мама и татко им позволяват да обитават. Те се сравняват помежду си и сравняват родителите си. Не се учудвайте, ако вашето щастливо от мокрите игри дете дойде и ви благодари, че му позволявате това, което сигурно другите майки и татковци не позволяват. В такива моменти си струва да се замислите дали пък онова “не” да не се превърне в “да” с малко по-добра логистика от ваша страна. Възпитателният ефект е впечатляващ.  

 

Дъждобран

Знаете ли какво е щастие? Дете, което тича под дъжда с разперени ръце и отворена уста, за да улавя дъждовните капки. Не бихте позволили такова нещо, нали! Всички знаем какъв резултат може да има върху крехкото детско здраве едно такова, дори и леко намокряне. Ако обаче разполагате с дъждобран, ситуацията вече изглежда по съвсем различен начин. Той е лек, може да се облече върху горната дрешка и пази не само от водата, но и от вятъра. Единственото, което би могло да се намокри, е жадното за дъждовни капки усмихнато личице на щастливото дете. За родителя това носи допълнително спокойствие, ако времето ви изненада, и още една възможност за игри дори когато навън не е съвсем за игри.

Съветът ни е да подберете дъждобран с дължина поне до коленете, достатъчно широк и от по-дебела материя.  

 

Имайте предвид, че, освен всичко друго, дъждобранът е и изключително практично решение за дъждовните дни. Когато детето е малко, му е трудно да държи, още по-малко пък да се пази с чадъра от дъжда. Това означава, че трябва да го носите на ръце във възраст, в която то вече е тежко. Другата възможност е да разполагате с достатъчно широк чадър, който да подслони и двама ви, и да държите малчугана здраво за ръка и максимално близо до вас, така че да остане сух.  

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти