Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Децата и технологиите: съвети за родители

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Излишно е да го отричаме - децата ни растат в дигитален свят. Технологиите са част от живота им от момента на тяхното раждане и, колкото и да се опитваме, няма как да създадем изцяло аналогова среда, в която да растат. Предизвикателството, което стои пред нас като родители, е да възпитаме в тях здравословни навици по отношение на технологиите. И да направим така, че заради тях да не страдат общуването лице в лице и разговорите, семейните преживявания, игрите на открито, сънят на децата...

 

Във всичко това от нас се очаква да бъдем правилният пример за подражание. Излишно е да казваме, че ако ние сме непрекъснато ангажирани с някое устройство - смартфон, таблет, компютър, игра, телевизор - няма как да очакваме от детето различно поведение.

 

Преди да започнем да размахваме укорително пръст, е по-разумно да се опитаме да подредим живота си, така че в него да има

 

баланс между дигиталното и аналоговото

 

На първо място, не използвайте екрана като залъгалка. Изкушаващо е, защото технологиите са изключително ефективно средство за осигуряване на тишина и спокойствие вкъщи. Не допускайте обаче да се превърнат в единственият начин за успокояване на детето. Децата трябва да бъдат научени да разпознават, да артикулират и да овладяват емоциите си. Да изобретяват свои начини и дейности за справяне със скуката. Нужно е да разговаряте с тях за всичко, което преживяват, за да се научат да го преработват.  

 

Не забравяйте, че общуването лице в лице е ключово за речевото развитие и несравнимо по-ефективният метод от само слушането на думи или еднопосочното взаимодействие с екрана. 

 

Ограничете дигиталните забавления за най-малките членове на семейството. За деца до 18-24 месеца те са абсолютно непрепоръчителни, защото в тази възраст те учат и се развиват от взаимодействието с вас и околния свят. За децата от 2 до 5 години времето пред екрана не трябва да е повече от 1 час, и то за качествено съдържание. В тази възраст съвместното гледане е за предпочитане, тъй като с помощта на родителя детето може да възпроизведе правилното поведение, което е възприело от видяното на екрана. 

 

Създайте зони в дома без технологии. Изключвайте телевизора, когато никой не гледа нищо на него. Старайте се по време на хранене да няма визуални стимулатори, които да ви разсейват и да отнемат от времето за пълноценно семейно общуване. Зареждайте устройствата през нощта и извън стаята на детето, за да не се изкуши да го ползва във времето, предназначено за сън.  

 

Бъдете пример за поведението, което очаквате от детето си! Те ни копират, така че ограничете времето, което вие прекарвате пред екрана, върнете се в аналоговата реалност и разговаряйте, прегръщайте се, целувайте се, играйте. Така ще бъдете и по-фокусирани върху развитието и възпитанието на детето си, отколкото ако непрекъснато се взирате в телефона или телевизора например.

 

Отнасяйте се към технологиите както към всяко друго нещо в живота на децата. Но!

 

Поставяйте граници и ограничения за използването на технологии също както го правите с всичко друго. Децата имат нужда от тях и е абсурдно да разчитате на някакво чувство за самоконтрол от тяхна страна. Не забравяйте, че игрите офлайн, както и времето, което не е запълнено с предварително избрани активности, развиват въображението и творчеството. Времето, в което не предлагате готово и моментално забавление на екран, трябва да е всекидневен приоритет, особено в най-ранна възраст. Технологиите са бонус.

 

Интересувайте се какви платформи, софтуер и приложения използва детето ви. Проследявайте в какви сайтове влиза и какво прави онлайн. Познавайте приятелите му. 

 

Времето пред екрана може да е и споделено. Гледайте заедно филми, играйте заедно игри, участвайте наравно с децата си в цифровото забавление. Това насърчава социалното взаимодействие и дава възможност на детето да сподели с вас мнения, размисли, очаквания. Ще се изненадате колко много може да научите за собственото си дете, когато гледате заедно забавно шоу, филм и дори рекламите по телевизията. Освен това по този начин знаете съвсем реално какво прави детето ви в част от времето пред екрана. Така че, не просто наблюдавайте, а участвайте!

 

Не забравяйте, че децата са деца и да грешат е най-нормалното нещо. Ако натиснат грешното копче, изтрият нещо или “отидат” не където трябва на екрана, не истеризирайте. Вие сте тези, които са предоставили устройството, трябва да сте наясно, че ще има много такива “грешки”. Вместо това се опитайте да превърнете техническото неблагополучие във възможност за научаване на нещо ново. Всяка малка крачка към независимостта на детето е ценна.

 

Медиите и цифровите устройства са неразделна част от днешния свят. Ползите от тях, ако се използват умерено и по подходящия начин, могат да бъдат големи. Но изследванията показват, че времето със семейството, приятелите и учителите изпълнява ключова и още по-важна роля за насърчаване на ученето и здравословното развитие на децата. 

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти