Количка

0 артикула

Вижте всички статии

5 скъпоценни напътствия за родителството

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Когато станем родители, всички роднински погледи се обръщат към нас в очакване да видят как ще се справим и дали пък няма да се провалим. Съветите пристигат в такова изобилие, че в даден момент не помагат, а започват да пречат. Бъди такъв или онакъв, прави това или онова, опитай така и т.н. Ние също ще се присъединим, но не в този тон.

 

Доверявайте се на инстинкта си!

Още през 1946 г. д-р Бенджамин Спок пише, че колкото повече учени изследват различните методи на отглеждане и възпитание, толкова повече стигат до заключението, че онова, което родителите инстинктивно правят за своите деца, е в крайна сметка най-доброто за тях. Затова, вярвайте на инстинктите си и на детето си. То само ви показва кога и за какво е или не е готово.

 

Дайте най-доброто от себе си!

За вашето дете вие сте най-великият човек на света, неговият супер герой, който знае и може всичко и на когото винаги може да се разчита. В очите на малчугана вие сте съвършени. Всички прекрасно знаем, че това не е така, но нека не забравяме, че сте основна и водеща фигура в неговия живот, така че се постарайте да бъдете възможно най-добрият пример. А когато не успявате и грешите, защото грешките са неизменна част от възпитаването на родителя в нас, не се терзайте и не се самообвинявайте прекалено. Научете си урока от конкретната ситуация и продължете напред. И още по-важното - научете детето си да подхожда по същия начин.   

 

Търсете помощ!

А когато не разполагате с механизъм да се справите с някаква ситуация, не се страхувайте да потърсите съвет и помощ. Ако авторитетите в близкото ви обкръжение, на които се доверявате, не са в състояние да ви помогнат, се обърнете към специалист. Често разговор и няколко практични съвета са напълно достатъчни и ви дават нови инструменти за въздействие и възпитание. Не е зле от време на време да си припомняме мъдростта на африканското племе ашанти, която гласи, че за отглеждането и възпитанието на детето е нужно цяло едно село.

 

Научете се да се извинявате!

Едно от най-важните неща, които ще кажете на своето дете, е: “Извинявай, сгреших”. По този начин го учите на честност, отговорност и справедливост, вместо да се криете удобно зад “безспорния” родителски авторитет. 

 

Смейте се

Ако ваш водещ принцип е да избирате смеха пред сълзите, значи сте на прав път. Използвайте хумора като средство да туширате опитите на детето да вземе надмощие над вас, да наложите правила и да преподадете важни житейски уроци. Не прикривайте емоциите си и не се правете на недосегаеми пред детето. То трябва да се научи да разбира различните емоционални състояние и да проявява емпатия - първо към вас, а след това и към всички останали. Затова се смейте заедно, но и не крийте, когато сте тъжни или разгневени. Обяснявайте какво чувствате с думи, за да научите детето да артикулира собствените си усещания.

 

И не забравяйте да започвате и приключвате всеки ден с целувки, прегръдки и “Обичам те”.

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти