Количка

0 артикула

Вижте всички статии

10 места за семейна екскурзия по време на локдаун

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

За втора поредна година посрещаме пролетта и априлската ваканция на децата в ситуация на стриктни ограничения. За щастие, този път излизането сред природата не е забранено и можем да си организираме семейна екскурзия, която да ни спаси от усещането за откраднато и неизживяно време. Факт е, че не можем да седнем и да хапнем или да изпием по нещо в заведение, но тази “спънка” е лесно преодолима с малко повече планиране.

 

Ние от Pink and Blue подбрахме за вас 10 места, подходящи за семейна екскурзия по време на локдаун. Всички са на открито, което значи, че маските могат да останат прибрани и поне за няколко часа да подишате с усещане за нормалност.

 

Водопади, пещери и още нещо

 

1. Божиите очи и Съевата дупка

Пещера “Проходна”, по-известна като Божиите очи, е внушително място с особена енергия, особено когато човек застане под онзи всевиждащ поглед. Интересна е както за децата, така и за възрастните, защото всеки открива своето запомнящо се зрънце емоция там. Намира се край село Карлуково и е лесно достъпна с автомобил.

 

Може да си направите двойно удоволствие, като посетите и намиращата се наблизо пещера “Съева дупка”. Тя е къса, но приказно красива. Провлаченото “Еха” е единственият звук, който ще чуете от децата, докато я разглеждате. Вие също ще останете без думи от вълшебствата, които е творила водата в продължение на хилядолетия.

 

+ ако слънцето е милостиво, можете да съчетаете пещерните приключения с преход по живописната екопътека Искър-Панега. Тя се вие покрай река Златна Панега, а изградените дървени мостчета, беседки и платформи правят разходката още по-приятна. Компания през цялото време ще ви правят красивите тъмносини водни кончета.

 

2. Родопските пещери

Дяволското гърло, Ягодинската пещера, пещера “Ухловица” - красиви, внушителни, впечатляващи, мистериозни. Първите две се намират в близост една до друга, така че спокойно можете да ги посетите в рамките на един ден. “Ухловица” е близо до Смолян. Която и да изберете, знайте, че водачите ще ви разкажат много повече от това, което бихте прочели в “Уикипедия”. Стига обаче да питате. На туристически обекти любопитството се възнаграждава пребогато. Хората, които работят там, са жадни да разкажат всичко, което знаят, и с удоволствие ще ви покажат и повече от това, което е включено в обичайния маршрут.

 

+ можете да съчетаете посещение до Ягодинската пещера и/или Дяволското гърло със спиращо дъха изживяване от Орлово око. Това е платформа за наблюдение, от която при ясно време се открива гледка дори до планински върхове в съседна Гърция.

 

3. Белоградчишките скали

Тези скални образувания с тъмночервен цвят са на милиони години, имат причудливи форми и още по-причудливи имена. Те заемат ивица с около 30 км дължина и 3 км широчина в района около Белоградчик. Някои стигат до 200 м височина. За част от скалите ще чуете легенди, за Кукувицата ще разберете, че издава звуци, когато духа силен вятър, за Пчелен камък ще научите, че е убежище на диви пчели. Разделени са на групи и всички са кръстени на хора или предмети, които наподобяват. Комплексът е отворен за посетители целогодишно, без почивен ден.

 

+ може да съчетаете разходката до Белоградчишките скали с посещение в пещера “Магура” или да отскочите до брега на Дунав и крепостта Баба Вида.

 

4. Крепостта Цари Мали град и селото на щъркелите Белчин

Крепостта е разположена непосредствено над самоковското село Белчин, което някога е носило името Цари Мали град. Днес то е прочуто със своите 30 щъркелови гнезда, където всяка година гнездят между 80 и 90 от красивите бели птици.

 

Може да стигнете до крепостта с автомобил, но ние ви препоръчваме да го оставите при музея в подножието и да тръгнете нагоре по хълма пеш, през гората. Маршрутът е лек и приятен, чудесен за изморяване на деца :) Горе ви очакват беседки, пейки и детски съоръжения като катерушки и въжени мостове. Самата крепост е впечатляващ комплекс с възстановени три крепостни стени, кули, църква, порта + музейна експозиция. Мястото е чудесно за еднодневна семейна екскурзия, на която да съчетаете забавления сред природата и кратка историческа разходка.

 

5. Плиоценски парк Дорково

Ако анимационната поредица “Ледена епоха” е любима на децата ви, със сигурност ще им хареса да видят истински фосили от преди милиони години. Всички те са открити в плиоценско находище в района на село Дорково. Има кости, зъби, бивни, части от скелети на мастодонти, саблезъби тигри, тапири, носорози…  Към тях в експозицията са добавени и скулптури на животни от онзи период. В центъра й е макет на овернски мастодонт, висок 3,9 м.

 

Плиоценският парк работи без почивен ден, до него се стига лесно с автомобил.

 

6. Паркът за танцуващи мечки край Белица

Тук, сред красивата природа на Рила, 21 мечки, живели в тежки условия, преоткриват своите инстинкти. Можете да се разходите на тяхна територия с водач от екипа на Парка, да ги видите отблизо и да научите повече за предишния им живот и как живеят сега, в своята естествена нормалност. Кадрите, на които се вижда какво са преживели мечките, са безценен урок по хуманност за децата. Може да вземете със себе си ябълки и круши и с позволението на гледачите да ги оставите на животните.  

 

През зимата паркът е затворен заради зимния сън на мечките, но на 1 април отново започва да посреща гости. 

 

+ можете да съчетаете посещението в Парка за танцуващи мечки със скоростно спускане с колички в разположения съвсем наблизо Rila Fun Park. Той работи всеки ден от 10 до 18 ч., включително и в студените месеци, тъй като количките са оборудвани със специални покривала.

 

Екскурзия близо до морето

 

7. Ботаническата градина в Балчик + Калиакра

В средата на април Ботаническата градина в Балчик е обгърната от аромата на цъфнали лалета. Периодът на цъфтеж ботаниците наричат танц и с особена радост приемат гости точно по това време. Освен тях, ще ви впечатли и огромната колекция от гигантски кактуси. Но това съвсем не е всичко. Градината е част от парковия комплекс “Дворецът”, някогашна лятна резиденция на румънската кралица Мария. Разположен е по протежението на морския бряг и впечатлява с изящните градини, свързани помежду си с арки, зелени тунели, стръмни стълби. Ако искате да се изгубите в красота, това е мястото.

 

След като прекарате няколко часа в градината, може да продължите към нос Калиакра - най-източната точка на българското Черноморие. Има легенда, според която 40 девойки завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на турците. В тяхна памет в началото на крепостта има обелиск, наречен “Портата на 40-те девици”. Мястото всъщност е било населено още в 4 в. пр. Хр. и носи изключително богата история. Освен всичко това, ако имате късмет, може да видите делфини.

 

Имайте предвид, че безветрието там е рядкост, така че носете си подходящи горни дрехи. А по пътя за крепостта може да спрете и да се насладите на аромата и аления цвят на дивите божури.

 

Кратък, но запомнящ се урок по история 

 

8. Прабългарско селище Фанагория

Намира се край Варна, функционира като музей на открито и представлява копие на прабългарски боен стан от VI - VIII век, ограден с дървени защитни стени и бойни кули. Тук ще видите автентично обзаведени юрти, действащи занаятчийски работилници, възстановени старинни костюми, оръжия, предмети от бита на прабългарите и обзавеждане. Оформени са площад с капище (свещено място), ханска и шаманска юрта, стрелбище и трибуна за зрителите. Тази екскурзия ще хареса на децата, защото "експонатите" не са статични и заключени зад стъклени витрини.

 

9. Плиска, Преслав, Мадарски конник

Ако искате Плиска и Преслав да бъдат нещо повече от заучени имена в съзнанието на децата ви, ги заведете да научат на място повече за първата и втората българска столица. Ще им е нужно повече въображение, защото те не са облагородени като Царевец, но въпреки това урокът по история ще бъде далеч по-пълнокръвен, отколкото ако е само на картинка.

 

В Плиска ще ви впечатли Дворът на кирилицата, който беше изграден преди няколко години. С високите над 2 м букви, това е единственият паметник на кирилицата в света, който обединява всички пишещи на нея националности.

 

След като минете през първите български столици, продължете към Мадарския конник.

 

+ Ако сте организирали времето си стриктно, може да отидете и до Шуменската крепост и внушителния паметник “Създателите на българската държава”. На него са изобразени хановете Аспарух, Тервел, Крум и Омуртаг, на княз Борис I и цар Симеон I.

 

10. Копривщица

Дори да не влезете в нито един от много музеи в Копривщица, стига ви да се разходите по калдъръмените улички между пъстрите възрожденски къщи. Ще усетите как историята оживява под краката ви и ще придобиете реална представа за мащаба на Априлското въстание и огромния ентусиазъм на борците за национално освобождение, когато видите колко малък е всъщност мостът на първата пушка. Над града, на пешеходно разстояние, е паметникът на Георги Бенковски и неговата Хвърковата чета. Подгответе се да бъдете гидове за децата си и да им разкажете по достъпен начин защо това място е толкова значимо.

 

+ ако не сте се уморили от разходката из възрожденска Копривщица, може да отскочите и до Панагюрище. След разгрома на Априлското въстание градът е опожарен, но малкото, което е останало, ще сложи подобаващата точка на този кратък, нагледен урок по история.

 

бонус предложение за екскурзия от нас - Крушунските водопади

 

Ако не сте виждали приказните Крушунски водопади, непременно трябва да отидете. Там ще се убедите какъв виртуозен художник е природата. Мястото е облагородено, има къде да паркирате, а до началото на каскадата от водопади ви делят няколкостотин метра. 

 

+ след водопадите може да отскочите до намиращата се само на няколко километра Деветашка пещера. Внушителни сводове, красиви сталактити и сталагмити и 14 вида прилепи, 4 от които включени в Червената книга. Тук няма екскурзовод, така че ще трябва да се подготвите предварително с интересна информация, която ще впечатли децата. Единствената уговорка е, че по това време на годината е кално, така че е по-добре да планирате пътешествието за края на пролетта и началото на лятото.

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти