Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Обличане на слоеве - основно правило през пролетта

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Обличане на слоеве - това е основното правило, по което да се водите, когато обличате детето през пролетта. Времето е променливо и нестабилно. Сутрините могат да са доста студени, дори мразовити, през деня градусите скачат до 20+. Това изисква много точен подбор на дрехите, така че тялото да не мръзне, но и да не се претопля и да се стига до изпотяване. В този сезон и двете крайни състояния могат да предизвикат досадна и напълно предотвратима настинка.

 

Какво всъщност означава обличане на слоеве?

 

Нещо просто, което вероятно много от вас правят, без дори да се замислят. Буквално това е съчетаване на дрехи, така че да могат след това лесно да се свалят или добавят до постигане на оптималния вариант за съответния климатичен каприз. Дрехите са повече като количество, но това осигурява гъвкавост в хода на деня.

 

Първият слой е бельото - боди при бебетата или потник/тениска с къс ръкав при порасналите деца. Неговата цел е да отведе потта от кожата, за да може влагата да се изпари по-лесно.

 

Задачата на средния слой дрехи е да запази топлината на тялото и да не се стига до изстиване. Тук влизат блузите с дълъг ръкав (тънки, по-плътни или ватирани), жилетките, елечетата, суичърите и горнищата с цип, тънките памучни якета.

 

Последният слой, наричан още външен, е този, който осигурява защита от дъжд, вятър, сняг. Той е изключително важен, защото ако водата и вятърът стигнат до средния слой, това води до сериозно охлаждане и излага здравето на детето на риск. Важно е горната дреха да е не само водо- и ветроустойчива, но и дишаща, за да осигури максимален комфорт на играещия малчуган. В противен случай влагата от изпотяването няма къде да отиде и буквално се стича по кожата на детето.

 

Какво точно да облечете на детето навън, зависи от множество фактори. Сред тях са неговата възраст, степен на активност, особености на метаболизма, температурата на въздуха, вятърът и т.н. Имайте предвид, че бебетата почти не се движат, съответно тялото им не генерира достатъчно топлина. За да компенсирате това, те трябва да са облечени с един слой повече от вас.

 

Предлагаме ви няколко базови варианта за обличане на слоеве през пролетта. Основната ни препоръка е да избягвате дебелите ватирани блузи и поларените горнища, които топлят и са чудесни за зимата, но през пролетта водят до обилно изпотяване. Вместо това заложете на памук и вълна (за по-хладните дни).

 

Най-простият вариант за обличане на слоеве е комбинацията от бельо, блуза с дълъг ръкав, лека вълнена или памучна жилетка и яке. За момчетата това върви с плътно, но не ватирано долнище/панталон/дънки. За момиченцата може да се комбинира с по-плътен (но не ватиран) клин, панталонче или пола. При тях е възможно комбинацията от бельо, лека рокля, жилетка и яке.

Другата възможност е бельо, блуза с дълъг ръкав, тънко яке и грейка.

Бихте могли да съчетаете и памучна тениска с къс ръкав, суичър (с или без цип) и грейка, когато сутрините станат по-топли. 

 

Важно е средният слой да се състои от два компонента. Жилетката/горнището/суичърът могат да бъдат свалени през деня или пък успешно да заменят връхната дреха, когато термометърът отчете по-високи градуси. За свое и на детето улеснение избирайте модели, които се обличат и събличат лесно, особено когато става въпрос за ежедневието. Добре е коленете и лактите на дрехите да са подсилени, защото им предстоят месеци на сериозни изпитания в какви ли не игри.

 

Нещо важно за шапките

 

Слънцето през пролетта може да е много измамно. В първите пролетни дни компания може да му прави остър студен вятър и тънката трикотажна шапка е задължителна. В противен случай настинката ви е в кърпа вързана. Друг път е много силно и изгаря нежната кожа на детското лице и вратле. За тези дни трябва да предвидите широкопола слънчева шапка. 

 

+ препоръка от нас

Желателно е горните дрешки на децата да имат светлоотразителни елементи. 

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Ралица
    Аз като майка много харесвам да избирам тоалети с детето си и смятам, че наслояването на дрехи е много практично и удобно при обличането на едно дете (и дори изглежда стилно!).
    Отговори ›
«1»

Нови продукти