Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Сложете край на модните войни с детето

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Денят ви започва ли с упорито дете, което настоява да отиде на детска градина с балетна пачка или пък със спарващ кожата костюм на скелет? Не сте сами. Много родители водят модни войни с децата си почти всеки божи ден. Парадоксално, но те традиционно се разразяват сутрин, когато времето, а с него и запасът от търпение са на границата на критичния минимум.

 

Преди да се превърнат в сражения без победител, нека се опитаме да разберем дали “проблемът” е в неподходящия избор на малчуганите, или има нещо друго. 

 

Най-разпалените модни войни обикновено са резултат от опита на децата да реализират на практика зараждащата се в тях независимост. Току-що осъзналите се човечета и особено тези в предучилищна възраст развиват чувство за себе си и поради тази причина правят всякакви опити да прекрачват установените граници. Няколко години по-късно пак чрез дрехите се опитват да изразят своята индивидуалност. На този фон ние като родители трябва да научим децата си първо да се обличат сами, а след това да им помогнем да се научат сами да избират дрехите и стила си. Ако успеем, без да водим модни войни, в ситуацията ще има само победители.

 

Как да сложим край на сутрешните модни спорове

 

Подредете в скрина или гардероба на детето само подходящите за сезона дрехи. Всичко останало приберете на недостъпно място. От една страна, по този начин оптимизирате използваемото пространство. От друга, детето вижда пред себе си само онези тоалети, които са съобразени с климатичните условия навън.

Междувременно сложете ясна граница кое облекло в какъв случай е приемливо и не отстъпвайте. Обяснявайте колкото пъти е нужно, че дънките стават за рождения ден на приятелче, но не и за по-официален повод. Или че роклята на цветята не е за игра в пясъчника. Думата “защото” ще присъства дълго в речника ви, докато детето се научи да забелязва и да прави само причинно-следствени връзки. Ако сега превъзмогнете изтощението от това непрекъснато говорене, повтаряне и обясняване, на следващия етап от растежа и развитието на малчугана, ще ви бъде по-лесно.

 

Тук е важно да отбележим, че между двамата родители трябва да има пълно единомислие по този, а и по всички въпроси, свързани с отглеждането и възпитанието на детето. Усети ли разнобой, то ще започне да ви манипулира.

 

За да не се стига до модни войни, подбирайте битките си внимателно.

 

Замислете се дали е толкова важно, че детето е отишло на детска градина с един розов и един лилав чорап. Фатално ли е, ако пуберът е на черна вълна или иска да стилизира косати по последна мода. Може би да. Но нека не забравяме, че повечето деца експериментират със себеизразяването и независимостта си и демонстрират бунтарско, но съвсем нормално за възрастта и емоционалното им развитие поведение. В края на краищата, на всички ни се налага да спазваме определени социални очаквания и норми за подходящо облекло, ако искаме да успеем в живота. И всички се научаваме да го правим, независимо от емоционалните си залитания в различни възрасти. Преди да се хвърлите в модната битка с детето, се замислете за неговите лични причини и преценете дали си струва.

 

Оставете децата да се обличат сами, но при контролиран избор. Две възможности, между които да изберат, са напълно достатъчни за най-малките. Мекия кафяв панталон или зеления анцуг искаш да облечеш днес? Полата с черешките или роклята на цветя? Това стига, за да им даде усещане за независимост и увереност, че могат сами да се справят с избора на дреха. При повече от два варианта, изборът се оказва невъзможен и решителността отстъпва пред колебанието. 

 

Дори да сте изцяло “за” детето ви да изразява себе си чрез дрехите, си запазете правото да възразявате срещу определени модни решения. Обяснете причината, поради която налагате това своеобразно вето, така че детето да разбере защо изборът му не е подходящ. Каквито и съображения да имате, те трябва да са ясни и да са на масата.

 

Бъдете последователни в модните правила, които налагате, и не ги променяйте според настроението си! И от съвсем ранна възраст научете детето, че има ситуации и поводи, в които вие подбирате тоалета и то трябва да се съобрази с този избор. Това може да са семейни събирания, празници, официални церемонии и т.н.

 

Когато детето поотрасне, пазарувайте дрехите му заедно. Определете бюджет, в който трябва да се вместите, и се осланяйте на одобрението му, преди да сложите нещо в кошницата. А за да си спестите сутрешните разправии, подготвяйте дрехите за цялата седмица предварително.

 

В крайна сметка, модните войни могат да бъдат игра на нерви и авторитети или възможност детето ви да се научи да прави избор и да се учи от него. Вие сте възрастният и се предполага, че вие ще подходите с мъдрост и разбиране. 

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Деница
    Аз съм абсолютно съгласна! Мисля, че е много важно да даваш свобода на детето си от ранна детска възраст. Винаги съм искала моите деца да бъдат уверени и да се чувстват комфортно!
    Отговори ›
«1»

Нови продукти