Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Откъде се взе този великденски заек

Откъде се взе този великденски заек? Сигурно много от вас си задават същия въпрос всеки път когато около месец преди Великден витрините на магазините се отрупат с всевъзможни шоколадови и плюшени превъплъщения на зайци.

 

Само преди 20 години този най-светъл християнски празник у нас се празнуваше по традиционния начин и намек за шоколад нямаше дори в козуначените рула. За тях се ползваше хубав, гъст шипков мармалад. Заекът изобщо не беше персонаж от празничната суета, а червеното яйце беше символът на Христовото възкресение. Защото според преданието когато Мария Магдалена съобщила на император Тиберий, че Исус е възкръснал, му поднесла яйца. Той, разбира се, заявил, че това е невъзможно и казал, че ако наистина е вярно, яйцето, което държи в ръката си, ще стане червено. И чудото станало.

 

Как, и по-важното откъде тогава той дотърча и до нашите географски ширини? Отговорът е прост - не по силата на културното проникване в съвременния глобален свят, а чрез големите търговски вериги, които оперират у нас.

 

Великденският заек всъщност е популярен празничен символ, само че в западния свят. Освен това няма никаква религиозна или историческа връзка с възкресението на Исус. По своята същност той е предхристиянски образ, свързан с празненствата, посветени на англо-саксонската богиня на зората, плодородието и пролетта Еостре. Именно от нейното име се смята, че произлиза и английската дума за Великден - Easter. Символ на Еостре бил заекът, който по чисто биологичните си особености се свързва с плодородието. Т.е. образът му има отношение към пролетта и промените в природата, които настъпват през пролетта, и няма никаква връзка с религиозния аспект на този празник. Обединява ги единствено сезонът. При това през последните около 300 години.

 

В началото на XVIII век холандски емигранти пренасят в Пенсилвания, САЩ, историята за дългоухия герой, който през пролетта носи яйца на децата. Постепенно сюжетът се разгръща. Заекът започва да носи шарени яйца на добрите деца, а те му оставят моркови в специално направени от тях гнезда, в случай че огладнее. Историята излиза извън пределите на Пенсилвания и постепенно това се превръща в широко приета великденска традиция в цялата страна. И обикновеният заек става великденски заек. С времето изненадите за децата прерастват от просто шарени яйца в шоколадови яйца и играчки.

 

А защо заекът, който все пак е бозайник, носи яйца? Защото и те, както него, от хилядолетия са символ на плодородието, прераждането и новия живот, т.е. всичко, с което свързваме пролетта.

 

Заекът обаче не е сам. В редица държави по света яйцата се носят от други животни. В Австралия например, където зайците се смятат за истинска напаст, защото унищожават земеделската продукция, яйца на добрите деца носи великденското билби. В Швейцария този ангажимент е на великденската кукувица, а в някои части на Германия - на великденската лисица или великденския петел. 

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти