Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Откъде се взе този великденски заек

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Откъде се взе този великденски заек? Сигурно много от вас си задават същия въпрос всеки път когато около месец преди Великден витрините на магазините се отрупат с всевъзможни шоколадови и плюшени превъплъщения на зайци.

 

Само преди 20 години този най-светъл християнски празник у нас се празнуваше по традиционния начин и намек за шоколад нямаше дори в козуначените рула. За тях се ползваше хубав, гъст шипков мармалад. Заекът изобщо не беше персонаж от празничната суета, а червеното яйце беше символът на Христовото възкресение. Защото според преданието когато Мария Магдалена съобщила на император Тиберий, че Исус е възкръснал, му поднесла яйца. Той, разбира се, заявил, че това е невъзможно и казал, че ако наистина е вярно, яйцето, което държи в ръката си, ще стане червено. И чудото станало.

 

Как, и по-важното откъде тогава той дотърча и до нашите географски ширини? Отговорът е прост - не по силата на културното проникване в съвременния глобален свят, а чрез големите търговски вериги, които оперират у нас.

 

Великденският заек всъщност е популярен празничен символ, само че в западния свят. Освен това няма никаква религиозна или историческа връзка с възкресението на Исус. По своята същност той е предхристиянски образ, свързан с празненствата, посветени на англо-саксонската богиня на зората, плодородието и пролетта Еостре. Именно от нейното име се смята, че произлиза и английската дума за Великден - Easter. Символ на Еостре бил заекът, който по чисто биологичните си особености се свързва с плодородието. Т.е. образът му има отношение към пролетта и промените в природата, които настъпват през пролетта, и няма никаква връзка с религиозния аспект на този празник. Обединява ги единствено сезонът. При това през последните около 300 години.

 

В началото на XVIII век холандски емигранти пренасят в Пенсилвания, САЩ, историята за дългоухия герой, който през пролетта носи яйца на децата. Постепенно сюжетът се разгръща. Заекът започва да носи шарени яйца на добрите деца, а те му оставят моркови в специално направени от тях гнезда, в случай че огладнее. Историята излиза извън пределите на Пенсилвания и постепенно това се превръща в широко приета великденска традиция в цялата страна. И обикновеният заек става великденски заек. С времето изненадите за децата прерастват от просто шарени яйца в шоколадови яйца и играчки.

 

А защо заекът, който все пак е бозайник, носи яйца? Защото и те, както него, от хилядолетия са символ на плодородието, прераждането и новия живот, т.е. всичко, с което свързваме пролетта.

 

Заекът обаче не е сам. В редица държави по света яйцата се носят от други животни. В Австралия например, където зайците се смятат за истинска напаст, защото унищожават земеделската продукция, яйца на добрите деца носи великденското билби. В Швейцария този ангажимент е на великденската кукувица, а в някои части на Германия - на великденската лисица или великденския петел. 

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти