Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Да разгадаем символите на етикетите

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Четете ли етикетите на дрехите? Не тези, на които са посочени цената и марката, а тези, пришити от вътрешната страна. На тях има различни символи, обозначени са съставът и размерът…

 

Повечето от нас обикновено плъзват поглед по градусите, на които се пере дрехата, и я пъхат в пералнята. Това, че са ги прочели обаче, не означава, че ги спазват. Където е 30, там е и 40, нали! Всички всекидневно правим такива малки компромиси. А когато дрехата излезе от пералнята с избледнели цветове, свита, степана, отпусната, с напукана щампа и т.н., традиционно обвиняваме производителя, че предлага лошо качество.

 

Не че няма и такива случаи, не можем да се кълнем във всичко, което се предлага в търговската мрежа, но все пак не може да вадим от уравнението собствената си отговорност. А тя се изразява в това да разгледаме символите на етикета и да спазваме стриктно това, което те индикират, ако искаме да носим дрехата по-дълго. Защото това всъщност са символи, които ни казват не просто как да перем, а как да се грижим за своите дрехи.

 

Няма нищо, ако не разпознавате повечето от тях. Мъдрите хора са казали, че умен е не този, който знае всичко, а този, който знае къде да го прочете. И защото вярваме, че пред нас стоят умни хора, събрахме в таблица всички символи, които може да се появят на етикетите на вашите дрехи. Така винаги ще са ви подръка, за да проверите това, в което не сте сигурни.

 

Тук е важно да направим следното уточнение. Символите винаги означават максимално допустимият начин за третиране на дрехите. Това автоматично означава, че са позволени по-леки форми на третиране и по-ниски температури от посочените, но не и по-тежки. Т.е. ако е означено, че дрехата се пере на 40 градуса, няма проблем да я пуснете на 30, но при 60 не може да очаквате да излезе от пералнята в същия вид. Ако гладенето трябва да става на 100 градуса, може да го направите и на 80, но не и на 120. Там, където се говори за допустимо сушене, става въпрос за сушене в сушилня. 

 

 

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Мирела Маргинова
    Много полезна информация, благодаря!
    Отговори ›
«1»

Нови продукти