Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Пролетно-летни забавления: На разходка с подготовка

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Хубавото време слага край на дългото и отегчително стоене вкъщи и ви кани да излезете на разходка с детето сред природата. Без значение дали ще хванете дивите пътеки, или ще се приютите в градския парк, този тип забавления винаги изискват предварителна подготовка. Защото… Слънцето е силно. Полените са във вихъра си. Насекомите - полезни и не чак толкова - са навсякъде. Поривите за безсмъртие на децата пораждат нелепи, но неприятни инциденти. Жаждата е по-силна от глада. Иначе казано, трябва да сте подготвени за всичко.

 

Това, разбира се, не означава да тръгнете на разходка като на война, но е добре раницата да е обезпечена с един задължителен минимум от “атрибути”, който ви позволява да избегнете неприятни ситуации и да реагирате в случай на спешност.

 

На първо място са шапката, очилата и слънцезащитният крем

 

Защото, както казахме, слънцето е силно и прегряването, както и изгарянето на кожата са почти сигурни. Добре е шапката да е широкопола, за да пази цялото лице и вратлето на детето. За предпочитане е да е лека, памучна, в светъл цвят. Очилата не са задължителни, но са препоръчителни, особено ако вече сте забелязали негативни последици от слънчевите лъчи върху очите на малчугана. Със слънцезащитния крем намажете лицето, врата, раменете (ако са непокрити) и ръцете. В случай на нужда, може да повторите. Желателно е факторът на защита да е минимум 30, най-добре е 50.

 

Резервна тениска, горна дрешка

 

Защо ви е нужна резервна тениска, е излишно да уточняваме. Кал, вода, трева, храна - децата просто се цапат и това е в реда на нещата. Ако излезете извън града и тръгнете по дивите пътеки, сянката на дърветата може да се окаже твърде дебела. Затова тънкото памучно горнище и/или ветровка също трябва да намерят място в раницата. Бонусът е, че са леки и не заемат много място.

 

Репелент, крем при ухапване от насекоми, противоалергични капки или таблетки

 

Защото срещата с кърлежи, комари, паяци или други студенокръвни насекоми е неизбежна.

 

Крем, стик, спрей, лепенки - изберете най-удобната за вас и най-вече за детето форма на защита. Основната съставка във всички тях обикновено е маслото от цитронела, затова и имат приятен лимонов аромат. В случай че се спрете на лепенки, най-добре е да ги залепите на гърба на детето. Любопитството на малчуганите надделява и бързо ги махат, така че недостъпното за сръчните ръчички място е най-сигурно.

 

Добре е да сте подготвени и с охлаждащ крем след ухапване, защото, за разлика от нас, децата трудно се владеят, когато ги сърби и наглед невинното ухапване може да прерасне в по-сериозен проблем. И понеже няма как да знаете към какво може да прояви алергична реакция малчуганът, сложете в раницата и противоалергични капки. Дано не ви се налага да ги ползвате, но е добре да ги имате в себе си. Когато ухапаното и тъканта около него започнат се подуят пред очите ви за минути, само мигновената реакция ще спаси детето и ще ви даде време да го заведете на лекар. 

 

Пакет за първа помощ

 

Няма нужда от цяла аптечка, но поне елементарни превързочни материали и спирт/кислородна вода/риванол е задължително да носите със себе си където и да отидете. Обикновено паданията и нараняванията са невинни и не се налага друго, освен целувка, за да минат, но не можете да разчитате на това.

 

Сухи и мокри кърпички в достатъчно количество

 

Едва ли има майка, която да не се придвижва с по един пакет и от двете, но все пак да ги споменем. Не защото мръсотията е опасна. Тъкмо напротив, тя е важна за изграждането на здрава имунна система, но понякога мащабът на цапането излиза извън рамките на здравословното. И тъй като не можете да разчитате на достатъчно количество вода от чешма, река и т.н., е добре да сте подготвени с алтернатива. 

 

И накрая, но съвсем не по важност - вода и храна

 

Жаждата обикновено настъпва преди глада. Често, залисани в игри и забавления, децата забравят за храната. Когато спрат обаче, гладът нахлува със страшна сила и могат да опустошат количества, които обичайно не изяждат. Какво да вземете, най-добре знаете вие, тъй като всяко дете има своите предпочитания. Във всички случаи освен “сериозното” хапване, е добре да разполагате и с нещо дребно, което може да се яде в движение.   

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти