Количка

0 артикула

Вижте всички статии

С деца на море: Какво да сложим в аптечката

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Почивката на море с деца, особено по-малки, винаги е логистично предизвикателство. За тях носите повече багаж, отколкото за себе си, на практика изнасяте половината къща и, по-важното, трябва да сте подготвени за всякакви ситуации. За някоя и друга забравена играчка, шапка, кърпа пояс и т.н. можете да реагирате на място. Тях просто ги продават на всяка крачка и е излишно да се тревожите. За всякакви здравословни неразположения обаче трябва да сте много добре обезпечени предварително, защото намирането на добре заредена аптека или въобще на някаква аптека или медицинско лице в близост може да е трудно. Може да е и излишно натоварващо за ваканционния бюджет.

 

С пожелание вашата морска почивка с деца да мине гладко, без тревоги и при чудесно време, събрахме за вас абсолютния минимум от медикаменти, с които трябва да разполагате, за да можете да реагирате мигновено в случай на необходимост.

 

Медикаменти против повръщане - най-евтиното и ефикасно средство е натриевият цитрат, който спира позивите за повръщане и успокоява коремчето. Ефективен и при деца, и при възрастни със съответната дозировка.

 

Медикаменти против разстройство + пробиотик - всяко семейство има препарат, на който традиционно се доверява в такива случаи, затова няма да посочваме марка. Предвидете такъв медикамент не само за децата, но и за възрастните. 

 

Температуропонижаващи и противовъзпалителни средства. Към тях върви и термометърът, както и препоръката да ги използвате в краен случай.

 

Противоалергичен препарат - капки или таблетки според възрастта на детето, както и крем, ако се наложи да третирате ухапване от насекомо.

 

Капки за уши - добре е да ги имате в случай че ушите се напълнят със солена вода и реагират по-остро. Капките не лекуват, но облекчават болката.

 

Медикаменти против хрема - обикновено разчитаме на солената вода и слънцето да изчистят нослето от неприятните сополи и всички секрети, които са останали в дихателните пътища. Въпреки това не е излишно да сложите хомеопатичен препарат при хрема или капки за всеки случай. За най-малките е достатъчно да имате физиологичен разтвор.

 

Витамин С - ако детето се нагълта с вода от морето или басейна, е възможно стомахчето да реагира с дискомфорт. С ампула витамин С и хомеопатичен имуностимулиращ препарат можете да облекчите болката и да успокоите раздразненото коремче.

 

Сироп за кашлица - отново за всеки случай. Стигне ли се до кашлица, най-добре е да потърсите лекар и да не разчитате на самолечение, но е добре да имате сироп в аптечката за спешна реакция. 

 

Превързочни материали - йод, риванол, кислородна вода, различен размер марли и лепенки, бинт, памук. 

 

Слънцезащитен крем - той не е медикамент, но е също толкова важен, затова го включваме в списъка. За децата фактор 50 е задължителен. Кремът за след слънчеви бани е изцяло по ваш избор. Добре е да имате и пантенол, ако се стигне до изгаряне. Бабешките методи също вършат работа - киселото мляко действа охлаждащо, а настърганият суров картоф, наложен като лапа, изтегля огъня, успокоява мястото и премахва болката.

 

Педиатрите препоръчват преди море да подготвите стомахчето на детето, особено ако е по-малко, с пробиотик или хомеопатичен препарат. Обикновено приемът започва седмица до десетина дни преди да отпътувате и продължава през целия период на морската ваканция. Вашият педиатър ще ви препоръча най-подходящият, съобразен с възрастта и здравословното състояние на детето. 

 

Докато децата са малки, подобен комплект е добре да има в багажа ви където и да тръгнете. Дори да е само за два или три дни, той ви дава спокойствието, че можете да се погрижите, ако здравословното състояние на детето изненадващо се влоши, или поне да го стабилизирате докато стигнете до лекарския кабинет.    

 

И една препоръка от нас - тръгнете ли за чужбина с деца, задължително си направете медицинска застраховка, дори и да сте избрали близка дестинация като Гърция, Турция или другите съседни държави. Сумата е малка, но покрива сериозни разходи и ви спестява лутане в търсене на медицинско лице. Застрахователните компании имат протокол за действие в такива случаи и ще ви насочат по телефона към кого да се обърнете и какво да направите. 

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти