Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Здравословните проблеми на поколението, което расте пред екрана

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

 

За всички е ясно, че отглеждаме съвършено ново поколение деца. Те растат в различна среда от родените преди 10, че дори и преди 5 години. В техния живот електронните устройства са на път да заемат водеща роля, защото за много кратък период от време се превърнаха от лукс в необходимост. И това се случва независимо от желанието на много родители да задържат момента на свързването към адаптера колкото се може повече и да създадат аналогова среда за израстване и развитие на своите невръстни деца. 

 

Специалистите препоръчват децата във възрастовия диапазон от 7 до 18 години да прекарват пред екрана (компютър, таблет, смартфон) не повече от 2 часа на ден. В същото време много родители не успяват да следват тези изисквания дори за по-малките. Рискът от пристрастяване и изолиране от реалния свят е най-малкият казус. Има други, далеч по-сериозни здравословни проблеми, които дългото стоене и неразвитите навици по отношение на електронните устройства създава.

 

Проблеми с фината моторика

Все по-често педиатрите отчитат сериозно изоставане в развитието на фината моторика при децата. Причината - плъзгането с пръст по екрана не изисква нито сила, нито сръчност. В същото време то изземва от времето за традиционни аналогови занимания, които развиват сръчността, а оттам и мозъчната дейност.

 

Обикновено изоставането се изразява в слаб захват на ръката и недостатъчна гъвкавост в китката, което само по себе си не изглежда обезпокоително като факт. Последствията от него обаче са сериозни. Те включват бързо изморяване при елементарни дейности като изрязване с ножица и писане; затруднения със закопчаването на копчета и ципове; липса на координация между очите и ръката, което е важно за четенето; затруднения с правилното изписване на букви и цифри. Да не говорим, че детето не може да се включва в игри с топка и федербал, защото не може да стиска достатъчно силно и бързо се изморява.

 

Изкривена стойка, болки в гърба, раменете и шията

 

Прегъването на силуета, съвсем буквално, заради надвесването над екрана не може да бъде сгрешено. В началото е само то, но не след дълго към него се присъединяват дискомфортът и болката в раменете и гърба. Неудобният стол с лоша ергономичност на облегалката, продължителното отпуснато седене в полулегнала позиция на дивана например - това също допринася за влошаването на проблема. Лаптопите също добавят с негативен знак, защото стойката излиза извън рамките на здравословното за елементарни действия като това да се гледа на екрана или да се пише на клавиатурата.

 

Болка в китката (синдром на карпалния тунел)

 

Детето ви усуква ли китката си, когато държи компютърната мишка? Игрите, които играе, свързани ли са с повтарящи се действия, включително с елементи на сила или агресия? Прекарва ли дълго време в чатене с приятелчетата си? Всичко това може да увреди нервите и сухожилията на китката.

 

Синдромът на карпалния тунел е именно това - болка, изтръпване и боцкащо усещане в ръката. Това състояние е резултат от притискане на един от големите нерви в областта на китката.

 

“Боли ме, когато държа химикалката”, е оплакване, което със сигурност не искате да чувате. Не искате и да се превръща в пречка пред обучението на детето.  

 

Напрежение в очите

 

Сухота, чувствителност, затруднения с фокусирането… Това са симптоми на напрежение в очите, от което се оплакват всички потребители на електронни устройства, които прекарват дълго време пред екрана. И докато те са относително нормални за възрастните хора поради естеството на тяхната работа, за децата са, меко казано, притеснителни.

 

Силните светлини, ярките движещи се изображения, отчетливият контраст правят игрите по-интересни и завладяващи, но съсипват зрението. Когато всичко препуска на малък екран и детето не мига, положението става още по-лошо. В допълнение, липсата на достатъчна активност на открито, повишава риска от ранно развитие на късогледство. 

 

Физическа умора

 

Дългите часове пред екрана изтощават не само мозъка, но и тялото. Продължителното стоене в неподвижно състояние влошава циркулацията на кръв и оказва стрес върху мускулите и ставите. Резултатът е физическа умора без каквато и да било физическа активност. Затова не се чудете, когато детето ви казва, че е изморено, а не е мърдало от стола няколко часа. Има причина за тази умора.

 

Проблеми със съня

 

Научно доказано е, че дългото взиране в екрана и по-специално синята светлина, която той излъчва, води до промени в циркадния ритъм (ритъма на будност и сън). Ако това продължи дълго, се превръща в предпоставка за недоспиване, а оттам и стрес.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти