Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Как да развием фината моторика с ежедневни дейности

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

През последните години психолозите, логопедите и педагозите отчитат сериозен проблем с развитието на фината моторика при децата. Недостатъчна гъвкавост на китката, слаб захват на дланта, слабо развита сръчност на пръстите, лоша координация между двете ръце и т.н. Като главен виновник за това се отчита превесът на цифровите пред аналоговите игри и екранните забавления. Те осигуряват спокоен, тих и чист дом и по-малко непосредствени ангажименти за родителя, но сериозно възпрепятстват моторното, а оттам и интелектуалното развитие на детето.

 

Много родители се ужасяват от мисълта, че детето им ще се зарови в пясъка, че ще обсипе пода на стаята с нарязани на ситно хартийки, ще се намокри, ако си играе с вода (което е логичното последствие), че ще измърля дома, ако прави фигури от пластилин… Всичко това обаче са занимания от изключителна важност за неговото пълноценно и съответстващо на възрастта му развитие.

 

Преди да предложим препоръки и идеи за развитието на фината моторика, е добре да кажем първо 

 

какво е фината моторика и защо е толкова важна

 

Фината моторика представлява координация на малките мускули и обикновено включва синхронизация между очите и движенията на ръката и пръстите. Счита се, че е развита, когато детето може без проблем да се справя с дейности, които изискват движения на мускулите на китката, дланта и пръстите. Това включва хранене, обличане и събличане, писане и рисуване, връзване на обувки, отключване и заключване… Изобщо всичко, за което можете да се сетите, което се върши с ръце и пръсти и най-общо наричаме сръчност.

 

Вероятно сте чували, че развитието на фината моторика е в непосредствена връзка с развитието на говоренето при децата и колкото по-сръчни са пръстите, толкова по-пъргав е и езикът. Тази зависимост е чисто физическа. На върховете на пръстите природата е разположила рецептори, които изпращат импулси до центровете в мозъка, които отговарят за речта и за въображението.

 

Ето защо когато фината моторика е на добро ниво, това се отразява директно и върху говорните умения, и върху творческото мислене. Добре развитата фина моторика е предпоставка за по-лесно и успешно справяне на малчугана в усвояването на писането и четенето в предучилищната подготовка и в училище.

 

Как да развием фината моторика на детето с ежедневни дейности

 

Всички т. нар. образователни игри - пъзели, мозайки, конструктори, пластилин, както и рисуването, оцветяването, свързването на точки и цифри са предназначени именно да развиват фината моторика. Извън тях обаче, ежедневието предлага сериозен набор от възможности, благодарение на които детето учи, без да разбира, че учи. Тоест, в динамична и интересна среда, която се различава от статичната учебна ситуация в детската градина - на столче и масичка.

 

Купуването на касичка е ключов момент от възпитаването на отношение към парите и спестяването в детето. Пускането на монети в касичка обаче е и много добро упражнение за фината моторика. Важно е детето да я хване по правилния начин, да я завърти, така че да мине през тесния процеп и т.н. И тъй като в най-ранна възраст децата се интересуват не от стойността на парите, а от забавлението, което дрънченето на монетите в касичката носи, може да правите това упражнение всеки ден. Ще са ви нужни само няколко дребни монети от 1, 2, 5, 10 стотинки. Ефектът е 2 в 1 - учите го на спестовност и развивате сръчността на пръстите.

 

Щипките за простиране са може би едно от любимите забавления на децата. Защипват с тях хартия, защипват ги една за друга в различни форми, въображението им ги превръща в какво ли не. С тях, освен че се забавляват, децата развиват силата и гъвкавостта на пръстите си. Най-лесното, което можете да направите, е да осигурите на детето един комплект щипки, за да си играе с тях. Ако искате да съчетаете полезното с приятното, му позволявайте да простира дрешките си или бельото.  

 

И понеже сме на тема пране и простиране, също добро упражнение за развитие на фината моторика е сгъването на кърпите, бельото и чорапите. Да, няма да са идеални и няма да са така, както го правите вие, но това е много простичък начин детето да работи върху силата и сръчността на пръстите и дланта.

 

Кухнята - безценно пространство в дома за развитие на фината моторика

 

Най-безобидното и безрисково занимание, което развива сръчността, е сгъването на салфетки. Първоначално го правете заедно, за да има детето нагледен пример. Приемете, че в първите няколко пъти салфетките няма да са равни, красиви, еднакви и с остри ръбове при мястото на сгъването. Въпреки това не пропускайте да отбележите успеха с простичкото: “Браво”. Не забравяйте, че все пак детето се учи и целта на тази дейност не е естетична, а образователна и запазете взискателността за по-късна възраст! 

 

Миенето на плодове и зеленчуци е чудесно упражнение за координация на двете ръце. В началото ръчичките са слаби и не могат да се справят с портокал или грейпфрут, защото им тежи. Но дребните плодове - кайсии, нектарини, череши, сливи - са много подходящи. По този елементарен начин движенията на ръцете се синхронизират, защото плодът не може да бъде измит само с едната ръка. Миенето на ръцете с най-обикновен сапун на блокче, а не течен, дава същия резултат. Миенето на ягоди пък помага на детето да усети силата на ръцете си и какво се случва, когато я прилага. Научава се също, че може и трябва да я контролира, ако иска да постигне определена цел - да запази ягодките цели, а не да ги превърне в безформена маса.

 

Щипката, с която обръщаме храната, е чудесно средство за упражняване на захвата на дланта и силата на пръстите едновременно. Позволявайте на детето да вади с щипка принцесите от тавичката, да слага кюфтета в чинията на всеки и т.н. 

 

Ако не се ужасявате, че навсякъде по кухненския плот или маса ще има разпиляно брашно и захар, месете и оформяйте тесто заедно. Голямото предимство на това занимание е, че изделието, което детето е направило, може да бъде изядено. Дайте му да пресипва сухите съставки от по-голям в по-малък съд - от кутията в мерителната чаша. Дайте му да налива течните. Дайте му да меси и да разтегля/разточва/изрязва с формички. Това развива не само гъвкавостта на пръстите, но и силата на захвата, защото детето разбира, че натискът на дланта произвежда ефект върху тестото. 

 

Ако имате двор

 

нещата стават още по-лесни, защото там можете да осигурите игри с пясък, пръст, камъни, трева, пръчки и вода без ограничения. Не е нужно да измисляте нищо специално, просто оставете въображението на детето да си свърши работата.

 

Дори и да нямате, можете да градинарствате на балкона. Позволете на детето да полива цветята. В началото ще е мокро навсякъде, но постепенно ще започне да насочва водата прецизно и на правилното място - в саксията.

 

Посейте заедно семенца за цветя или дребни зеленчуци като репички или моркови. Оставете детето само да разрови пръстта и да пусне семенцата в нея. Това развива пинсетния захват, този, който се прави с върховете на пръстите и който после ще му помогне да държи правилно молива и химикала. След това оставете на него грижата за покълващите растения. 

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти