Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Защо децата растат повече през лятото

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Като родители сте забелязали, че през лятото децата израстват изведнъж. Дрехите, които през пролетта са били по мярка, през септември вече са с окъсели крачоли и ръкави. Размерът на обувките може да скочи дори с два номера. Хлапетата сякаш избухват. Апетитът им понякога е плашещ, имате чувството, че могат да изядат целия свят...

 

Eдва ли ще ви изненадаме, че този своеобразен феномен има своето научно обяснение. Човешкият хормон на растежа се освобождава в големи количества, когато децата спят. Ето защо е важно те да получават здравословната си доза пълноценен сън ежедневно. Израстването и заякването дължим и на витамин D, а това означава само едно - слънце.

 

Освен скока във физическото развитие, през лятото се обогатява и речниковият им запас. В употреба влизат нови, неизползвани досега думи, а изказът става по-прецизен и по-сложен. Източник на това са всички занимания извън ежедневната рутина. Всяко ново нещо, всяко ново посетено място, всичко непознато, което влиза в личния емоционален свят на детето. По тази причина е важно да преживяват случки и места за първи път. Да ги водим там, където никога преди не са били. Да опитват това, което никога преди не са опитвали. Да правят с ръцете си това, което са смятали за невъзможно. Да бъдат откриватели.

 

Често, устремени към това да им осигурим по-добро бъдеще и да запълним времето им със смислени занимания, защото знаем, че дяволът е в празните ръце, съзнателно или не често по време на учебната година ги лишаваме от така важната за тях почивка. Всевъзможни допълнителни занимания в училище, уроци по чужд език, уроци за наваксване на пропуските в учебния материал, спорт… Дори и да има достатъчно часове за сън, той не е спокоен. Отделно, семейните почивки и излизането от рутината на ежедневието са значително ограничени. Нерядко детският организъм се изтощава, защото не е в състояние да се справи с всичко. Всичко това са фактори, които съдействат за задържането, а не за подпомагането на израстването. 

 

В абсолютен противовес, през лятото децата:

  • имат възможност за по-дълъг и пълноценен сън
  • разполагат с повече време за игра
  • прекарват повече време на открито и най-вече на слънце
  • хранят се по-пълноценно
  • отдъхват от стреса през учебно време.

Това дава възможност на тялото да си почине и да пренасочи силите си към… растежа.   

 

Много родители ще кажат, че през лятото децата твърде много бездействат и се отпускат. И ще бъдат напълно прави.

 

Децата всъщност имат нужда от предварително зададен ритъм на ежедневието. Ако оставите на тях да го организират, може да не помръднат от дивана с дни и да изпаднат в абсолютна апатия. Тук именно идва нашият ангажимент да подредим времето им (както и нашето собствено) така, че да им осигурим пълноценна почивка и смислена ангажираност в същото време. 

 

Летните лагери, занимални, работилници и т.н. са чудесно решение в този случай. За родителите, чиито хлапета прекарват лятото в града, те са и спасение в часовете от 8 до 18. Там децата са ангажирани - играят, прекарват доста време на открито, поддържат знанията си, общуват, творят. Освен това не губят усещането за рутинност и ангажимент. Електронните устройства в повечето случаи са ограничени или остават на заден план съвсем естествено, защото има други, по-интересни занимания от тях.

 

Лятото е златно време за наваксване на пропуските в училище и за изчистване на натрупаните неразбирания и затруднения. През ваканцията, когато разполагат с цялото си време, децата с много по-голяма лекота усвояват пропуснатото и не се изморяват така, както по време на учебната година. В същото време тези занимания в никакъв случай не отнемат от времето им за почивка, както се случва в месеците от септември до юни.

 

При баба и дядо на село е лятно преживяване с изключителен трудово-възпитателен ефект и сериозна ангажираност. Там винаги има какво да се прави и две сръчни ръце са добре дошли. Всяко нещо, до което се докоснат, е безценен опит, особено емоционален. То е изключително обогатяване и разширяване на мирогледа с други, съвсем различни от познатите гледни точки.

Разбира се, на село винаги остава и време за игри и опознаване на света отвъд панелните ограничения. Умората е сладка, а сънят - два пъти повече. Храната е вкусна и изобилна, но трябва да се потрудиш за нея, преди да стигне до масата.

 

Най-скъпи обаче си остават преживяванията с мама и татко. Затова мислете за семейната почивка като за време заедно, в което сте посветени едни на други и на общи, семейни забавления. Пускайте хвърчила, карайте велосипеди, пътешествайте, учете нови неща заедно с по-малка доза критичност и най-важното - разговаряйте. Всяка изречена дума и всяка споделена емоция в моменти на взаимно спокойствие посява безценно семе в детското съзнание. Колкото повече, толкова по-добре.   

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти