Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Кога да пуснем детето на лагер

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Коя е подходящата възраст да изпратя детето на лагер? Ще успее ли да се справи само, отделено от семейството? Готово ли е да се отдели за по-дълъг период от време? Ще успее ли да се адаптира в непозната среда?

 

Всеки родител започва да си задава тези въпроси около петата година на детето, когато в детската градина се появяват първите предложения за зимни лагери. Тогава решението като че ли е лесно - малки са, не са свикнали да се отделят, не могат да се обслужват сами и т.н. Малко са родителите, които се осмеляват да изпратят 4- или 5-годишното си дете си на лагер - нито през зимата, нито по което и да е друго време от годината.

 

С тръгването на училище тези въпроси прерастват в сериозни размисли и колебания, защото лятна ваканция с продължителност близо 4 месеца се уплътнява трудно с активни и пълноценни занимания. И колкото и да сме наясно с ползите от игрите на открито, морето, планината и т.н., от които, впрочем, и ние като родители се нуждаем, всички имаме своите трудови ангажименти, които няма как да спрем за четвърт година. Тогава вече се налага да чертаем графици, така че да осмислим лятната ваканция възможно най-добре и със запомнящи се преживявания. Тогава летният лагер излиза на преден план като примамлива възможност.  

 

Кога? Истината е, че универсален отговор на този въпрос няма. Всяко дете е различно, израства физически и емоционално със свое темпо и не бива да бъде сравнявано с другите. Родителят е този, който най-добре познава своето дете и усеща кога и в каква степен то е готово да се отдели и да направи още една крачка към самостоятелността. Някои са готови на 5, други не могат да се справят с този емоционален стрес и на 10. Едно е сигурно - лагерът трябва да носи приятни емоции, а не да подхранва съществуващи страхове или да създава нови. Трябва да е преживяване с положителен знак, а не свръхбагаж за детската психика.

 

Да, лагерът е средство към постигането на независимост. Той е различна от традиционната форма за придобиване на нови знания и умения. Той, не на последно място, е средство за социализация. Непозната среда, нови хора, различни от досега утвърдените правила - все стресогени, с които е обусловен целият ни живот и за които започваме да изграждаме механизми за адаптация и справяне именно в детска възраст. Той е урок по себеовладяване. Той е излизане от зоната на комфорт, маскирано като... комфорт. предвид всичко това, правилният отговор на въпроса “Кога да пуснем детето на лагер?” е, когато то подаде с поведението си сигнал, че е, ако не готово, то поне е съвсем близо до пълно отделяне.

 

На 4-5 години, когато е силно емоционално и физически зависимо от родителите си, лагерът се нарича “на гости на баба и дядо”. Тоест - отделяне, но в позната среда. Също и за ограничен период от време, съобразен с емоционалните му потребности, и готовност от ваша страна да реагирате бързо, когато поиска да се върне вкъщи. Всичко останало би нанесло повече вреди, отколкото ще донесе ползи. Разбира се, тук не говорим за полудневните или еднодневните екскурзии, които се организират в детската градина или от школа за допълнителни занимания, която детето посещава.

 

В първата половина от началното образование, тоест между 7 и 9 години, детето вече е по-самостоятелно и естествено започва да се освобождава от всеобхватната родителска опека. Въпреки това, ако решите да го пуснете на лагер, е за предпочитане то да бъде заедно с по-голям брат/сестра, братовчед или поне приятел/и. Все още абсолютно непознатата среда е стресоген, който повече ще го травмира, отколкото ще го накара да се отпусне и да се забавлява.

 

След десетата година можете спокойно да пуснете детето на лагер. Твърде вероятно е то само да изяви желание за такъв тип преживяване, особено ако е по-общително и адаптивно. На тази възраст то вече е достигнало достатъчна емоционална зрялост и отделянето от родителя от източник на тревога се е превръща в здравословна потребност.         

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти