Количка

0 артикула

Вижте всички статии

Дрехите на мъничето: Как да ги перем правилно

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Кое е правилно, когато става въпрос за прането на дрехите на мъничето? Ще чуете разнопосочни мнения и препоръки - пери на 60 градуса, не пери на 60 градуса, глади, не глади, суши в сушилня, не суши в сушилня, пери с омекотител, пери без омекотител, слагай дезинфектант, няма нужда от дезинфектант и т.н. Всеки нормален човек би се объркал. Затова, преди да вземем решение как да перем дрехите на най-малкия член на семейството, трябва да си отговорим на въпроса защо неговите дрехи трябва да бъдат третирани по различен начин. 

 

Отговорът е строго медицински - имунната система на бебетата тепърва се развива. Мъничетата могат да пипнат инфекция от всичко, но едно от най-подценяваните места, на което се въдят бактерии, са собствените им дрехи. За децата в най-ранна възраст пускането на дрехите в пералнята не е достатъчно да ги почисти от бактериите, с които неукрепнала имунна система все още не е готова да се справи.

 

Когато купите нови дрешки, задължително ги изперете, преди детето ви да ги облече. През целия път, който извървяват докато стигнат до вашия дом, те са изложени не само на различни бактерии, но и на различни препарати. Това важи с особена сила, ако пътуват от другия край на света. препоръките, впрочем, са валидни и за дрехите на възрастните. Никога не обличайте нова дреха или бельо, ако преди това не са минали през вода и перилен препарат. 

 

И тъй като стана дума за препарати, за бебешките и детските дрешки използвайте само специализирани препарати, в които няма оцветители, консерванти, ароматизатори, фосфати. Не ползвайте белина, както и омекотител, тъй като той може да предизвика алергични реакции. Неслучайно за детските дрехи се казва, че миришат “на чисто” и нямат силна, макар и приятна миризма на цветя, океан и т.н.    

 

Излишно е да ви го казваме, но все пак - перете детските дрешки отделно от тези на останалите членове на семейството. Препоръчително е и да събирате мръсните дрешки в отделен кош.

 

Перете пелените, кърпите и завивките отделно от дрешките.

 

Почиствайте остатъците от слюнка, сополи, други телесни течности и храна от дрешките, преди да ги пуснете в пералнята. Изтърквайте ги внимателно с препарат, в чийто състав има дезинфектант. 

 

Задължително ползвайте функцията за накисване/предпране на пералнята. 

 

Задължително пускайте допълнително изплакване за детските дрешки. 

 

Сушете дрехите на слънце, слънчевата светлина е естествен дезинфектант. Когато това не е възможно заради сезонните ограничения, дрехите трябва да бъдат сушени в чисто и добре отоплено помещение. Сушилнята също е допустима, но дрехите трябва да бъдат прибирани в шкафа съвършено сухи. Остатъчната влага по тях е предпоставка за развитие на бактерии.   

 

Когато дрехите са съхнали на силното лятно слънце, не е необходимо да ги гладите. През останалите сезони това е строго препоръчително. Целта на гладенето не е да заличи гънките, а да унищожи акарите и вредните микроорганизми, които са полепнали по тях по време на сушенето. Може да гладите с пара, но прибирайте дрехите, след като са напълно изсъхнали. 

 

Що се отнася до температурата, спазвайте инструкциите, посочени на етикета. Старайте се да перете детските дрешки на 60 градуса, тъй като това е температурата, която унищожава в голям процент стафилококовите бактерии. Ако обаче това ще съсипе дрехата, перете на по-ниска температура, но на най-дългата програма, която вашата пералня предлага, и след това задължително гладете. 

 

В случай че се чудите докога трябва да перете по този начин, препоръката на лекарите е до навършване на една годинка, а ако детето е с чувствителна кожа - до годинка и половина. Същите тези лекари обаче казват, че първата годинка не е вълшебен ден, в който падат голяма част от ограниченията в живота на малчуганите, така че оставят преценката за прането на вас.

 

Автор: Биляна Константинова 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Силвия Рачева
    До момента винаги съм прала на око дрехите, благодаря ви за написаното. Ще се старая от тук насетне да спазвам етикетите и препоръките.
    Отговори ›
«1»

Нови продукти