Количка

0 артикула

Вижте всички статии

3 полезни съвета от практичния родител при избора на детски дрехи

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

 

Когато стане въпрос за детски дрехи, истеризиращото умиление “колко са мънички и сладички” често взима превес. Особено ако влизаме в ролята на родители за първи път или пък ги избираме подарък. Всички си представяме розовобузо момиченце и панделки или пък малък джентълмен с тиранти или папийонка. Реалността обаче е съвсем различна - петна от какво ли не, протъркани до скъсване колене и лакти, растеж, който се измерва с дни, крака и ръце, които не спират да шават нито за миг и влизат в дрешките след изключителна родителска сръчност и т.н. Ето защо е важно да бъдете разумни и практични и, колкото и да не ви се иска, да отложите модните упражнения върху вашия малък човек за след няколко години.

 

За да сме ви от полза, събрахме за вас трите най-чести съвета при избора на детски дрехи, които родителите със стаж споделят:

 

1. Търсете баланса между цена и качество

 

Ако можеха да говорят, детските дрехи щяха да разказват истории за петна от морковено и тиквено пюре, череши, круши, трева, лютеница, кюфтета по чирпански, физиологични отпадъци, кръв и какво ли още не. За скоростно пълзене и падане по всякакви терени. За закачане по храсти, късане, съдиране и т.н. Всички фактори, които им оказват пряко въздействие, са агресивни. Освен това се израстват за броени седмици. Затова е важно да са от естествени материи с добро качество, които не се отпускат. Цветовете да не избледняват лесно, а щампите да не се напукват за нула време. Да са здрави, тъй като подлежат на многократно пране. Да са меки и удобни, за да не ограничават движенията.

 

В тази възраст марката на етикета не е от значение. Поне не за детето. В същото време високата цена, за жалост, не е гаранция за качество.

 

Ето защо търсете баланса между цена и качество и избирайте дрехи, за които няма да ви е яд, ако се изцапат непоправимо или се скъсат. Приоритетът не са дрехите и тяхната цена, а детето ви. По-важно е да му дадете възможност да опознава света и да се развива физически и емоционално, а това включва и цапане, и късане. Когато стане достатъчно голямо, за да проявява отговорно отношение и да цени чисто естетически облеклото си, тогава можете да си позволите да наклоните везните.

 

2. Заложете на практичността

 

Това означава да избирате детските дрехи така, че обличането им да ви отнема възможно най-малко време и усилия. Бързо и лесно е правилната мантра в този период.

 

Забравете за всички дрехи с копчета поне до петата година на детето, когато фината моторика е достатъчно развита да се закопчава само, макар и не със скоростта, с която ви се иска. Това се отнася най-вече за ризите и жилетките с копчета. Вместо тях купувайте дрешки с цип или с копчета на рамото, които позволяват отворът за главата да се разшири.

 

Полото е дреха, която ужасява децата и предизвиква неподправена паника, че ще се заклещят и няма да успеят да се измъкнат от тъмния и тесен тунел, през който трябва да си проврат главата. Изключете го от списъка за пазаруване докъм шестата година.

 

Дантела, къдрици и декорация по яките и маншетите - не! Всичко, което дразни, гъделичка, стяга и създава дискомфорт, по-добре да не присъства в гардероба. Красиви са и са ефектни и децата ги харесват, но това е само до момента, в който ги облекат. Всички тези джуфки са допустими само ако се по части от дрехата, които нямат непосредствен допир с кожата. Иначе рискувате след първото и единствено обличане тя да си остане завинаги в гардероба.

 

3. Не изпадайте в излишно разточителство

 

Да, факт е, че децата имат нужда от повече дрехи от нас, възрастните, защото ги цапат и захабяват повече. Въпреки това не прекалявайте с количеството, защото децата растат с дни. В първите две години ще подменяте гардероба им през около три месеца. Ако купите твърде много дрехи, рискувате част от тях да си останат необлечени, защото детето ги е израснало, без изобщо да стигне до тях.

 

Най-добре е всеки път, когато ви предстои да купувате детски дрехи, да преглеждате с какво разполагате и какво от наличното може да се носи още. След това си правете списък и пазарувайте, като се водите по него. Добре е да имате предвид и, че през лятото дрехите са по-леки и съхнат буквално за два часа, а през зимата им е нужно повече време.   

 

Автор: Биляна Константинова

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Нови продукти